Van granen tot productieproces
Maalderijen of “bloemmolen “ verwerken (malen) granen – voornamelijk tarwe – tot melen voor de menselijke consumptie.
In de “mengerij” van maalderij kunnen er meelmengelingen worden gemaakt en ook andere componenten kunnen worden toegevoegd aan het geproduceerde meel. Zo zal bijvoorbeeld het terug toevoegen aan het meel van de zemelen en het kriel het ontstaan geven van een volkorenmeel. Maar ook andere componenten kunnen toegevoegd worden, zoals granen, zaden, noten of pitten.
Tevens kunnen bepaalde ingrediënten worden toegevoegd om de voedingswaarde of bakeigenschappen van het meel te verbeteren. Op die manier ontstaan er dus talrijke samenstellingen en de verschillende meelsoorten zijn de belangrijkste eindproducten van de maalderijen.
Naast meel, worden er ook andere levensmiddelen of bijproducten voor de humane consumptie gevormd, zoals bvb. zemelen. Tevens is deze sector door de aard van zijn bijproducten een belangrijke toeleverancier van de diervoedersector, zodat ook dit aspect binnen de gehele productie de nodige aandacht krijgt.
Granen
Een graankorrel kan in hoofdzaak opgedeeld worden in 3 delen, nl. het omhulsel, de kiem (vetrijk) en het meellichaam. Uit het meellichaam haalt men het meel, terwijl het omhulsel en de kiem een deel van de bijproducten vormen. Per hoeveelheid graan kent men een gemiddelde opbrengst van 75% bloem, 11% zemelen, 9% kortmeel, 4% kriel, 0,5% nameel.
Graan is een droog product (gemiddeld vochtgehalte: 14 à 15%) en daardoor lang houdbaar. Graan bevat 60-75% zetmeel, 7-17% eiwit en 0,5-5% vet, afhankelijk van de soort. Broodtarwe of zachte tarwe (Triticum aestivum) wordt vrijwel overal ter wereld geteeld, behalve in gebieden met een te korte of een te koude zomer en in gebieden met een tropisch regenrijk klimaat.
Productieproces
Het graan wordt per vrachtwagen, trein of binnenschip aangevoerd naar de maalderijen en gelost. Na weging, wordt er een betrouwbaar monster genomen en een hele set van analyses uitgevoerd. Deze analyses houden o.a. controle op vreemde zaden en onzuiverheden, vochtgehalte, eiwitgehalte en amylase-activiteit in.